Stalen of aluminium vrachtwagen velgen?

Als het op het vervoeren van artikelen aankomt, zal er al snel gedacht worden aan vrachtwagens. Het is dan ook helemaal geen gek idee om spullen te vervoeren door vrachtwagens. Er kunnen namelijk een heleboel spullen tegelijk vervoerd worden en je kunt de artikelen ook relatief snel van de ene plek naar de andere plek brengen. Als de wegen waarover de vrachtwagen moet rijden dan ook nog eens relatief goed zijn, hoeft het helemaal niet lang te duren om spullen te vervoeren. Veilig vervoer is echter van groot belang en dat betekent dus ook dat de onderdelen van een vrachtwagen goed in elkaar moeten zitten. Zo zijn onder andere vrachtwagen velgen zeer belangrijk. Je hebt echter nog wel een heleboel keuze.

Voordelen van stalen vrachtwagen velgen

Een van de keuzes die je hebt, heeft te maken met het materiaal waaruit de vrachtwagen velgen zijn gemaakt. Zo kun je ervoor kiezen om voor velgen van staal te gaan. Dit heeft zeker wel wat voordelen. Zo is het nu eenmaal zo dat stalen vrachtwagen velgen een stuk zwaarder en steviger zijn dan de variant van aluminium. Dit maakt het dus onder andere een stuk beter voor echte zware werkomstandigheden, omdat het nog beter tegen een stootje kan. Daarnaast kunnen aluminium velgen wel eens last hebben van het zout dat in de winter kan worden gestrooid. Hier heb je met stalen velgen zeker geen last van.

Nadelen van stalen velgen

Het is echter ook altijd de moeite waard om even te kijken naar de eventuele nadelen van een bepaald item. In het geval van stalen velgen zijn er namelijk wel een aantal dingen te zeggen die het misschien toch niet de juiste keus maken. Zo is het zo dat stalen velgen vrij gemakkelijk kunnen gaan roesten. Roestende vrachtwagen velgen zien er natuurlijk niet zo mooi uit, maar ze worden dan ook langzaam steeds minder stevig. Hoewel het feit dat stalen velgen zwaar zijn een voordeel kan zijn, kan dit ook nadelig uitpakken, omdat je vrachtwagen dan immers relatief zwaar wordt.

Voordelen van aluminium velgen

Als we nu kijken naar vrachtwagen velgen van aluminium, dan hebben die andere voordelen. Deze zijn namelijk juist lichter en hierdoor kunnen vrachtwagens dus meer gewicht met zich meedragen voordat ze aan het maximale totale gewicht zitten. Daarnaast hoef je je bij aluminium velgen ook geen zorgen te maken over roest zoals bij stalen velgen wel het geval is. Ook kan warmte door bijvoorbeeld remmen makkelijker en sneller afgevoerd worden met aluminium velgen.

Nadelen van aluminium velgen

Ook hierbij zijn er echter wel wat minpuntjes te noemen. Zo zijn aluminium velgen sneller krassen zichtbaar en zijn ze sowieso minder goed bestand tegen beschadigingen. En zoals hiervoor ook al is gezegd, kunnen aluminium vrachtwagen velgen niet zo goed tegen het zout waarmee in de winter wordt gestrooid. Dit kan dus reden tot zorg zijn of in ieder geval reden zijn om misschien toch voor stalen velgen te kiezen. Wat je ook kiest, weet in ieder geval dat niet alle velgen even goed zijn voor alle omstandigheden.

 

IMS Group – Slimme technische oplossingen in de trailerbouw.