De beste helm kopen voor op je motor, hoe doe je dat?

Als motorrijder bestaan er verschillende manieren om jezelf (beter) te kunnen beschermen wanneer je ten val komt. Voor verschillende van deze beschermingsmogelijkheden geldt dat ze een absolute must zijn om te benutten. Zo is het bijvoorbeeld een absolute aanrader om ervoor te kiezen om een helm te kopen. Een helm kopen zal er namelijk in de praktijk voor zorgen dat je kan rekenen op een zo optimaal mogelijke bescherming van het hoofd. Hou er bovendien rekening mee dat het dragen van een helm bij wet verplicht is. Het gaat daarbij echter specifiek om een geschikte helm. Wil jij ook ontdekken hoe je zo’n geschikte helm kan aanschaffen? Blijf dan zeker verder lezen.

Welke zaken moet je op voorhand voor jezelf bepalen?

Ga je een nieuwe helm kopen om te dragen tijdens het rijden met de motor? Dan zal je meteen tot de conclusie komen dat er best een aantal belangrijke zaken zijn waar je aandacht aan zal willen en moeten besteden. Dit geldt niet in het minst voor het soort materiaal waaruit ze werd vervaardigd. Op vlak van materiaal zijn er verschillende mogelijkheden op de markt terug te vinden.

Bij een helm kopen zal je tot de vaststelling komen dat er sprake is van een opbouw uit verschillende onderdelen. Het betreft hier dan de buitenschaal en de binnenschaal, maar ook de voering, de kinband en het zogenaamde sluitsysteem. Dit zijn stuk voor stuk onderdelen waar je tijdens de zogenaamde selectieprocedure aandacht aan zal willen besteden. Voor de buitenschaal geldt in ieder geval dat ze over een voldoende sterkte moet beschikken. Daarnaast dient ze echter ook enigszins veerkrachtig te zijn. Enkele voorbeelden van materialen die daarvoor in aanmerking komen zijn:

  • Carbon;
  • Glasvezel;
  • Polycarbonaat;

Voor deze laatste geldt dat ze doorgaans over de laagste kostprijs beschikt. Indien je kiest voor het aanschaffen van een dergelijke helm dien je rekening te houden met een levensduur welke is gelegen rond de drie à vijf jaar. Voor andere motorhelmen geldt dat ze doorgaans langer meegaan.

De best mogelijke helm kopen voor op de motor doe je zo

Het aanbod met verschillende motorhelmen op de markt kan in eerste instantie een beetje overweldigend zijn. Dat gezegd hebbende is het eigenlijk niet zo moeilijk om dit aanbod te gaan filteren zodat uiteindelijk alleen nog die exemplaren overblijven die voor jou echt interessant zijn. Ben jij bijvoorbeeld een brildrager? Dan zal je tot de vaststelling komen dat het aanbod voor een helm kopen sowieso een stuk beperkter uit zal vallen. Voor heel wat mensen geldt bovendien eveneens dat ze op vlak van functionaliteit over een aantal concrete eisen beschikken. Geldt dat ook voor jou? Dan zal je tot de vaststelling kunnen komen dat ook dergelijke eisen het vinden van een geschikte helm een behoorlijk stuk interessanter en vooral eenvoudiger kan maken. 

In ieder geval moet je er bij een helm kopen altijd rekening mee houden dat ze een bijzonder belangrijke vorm van bescherming biedt wanneer je, je met je motor op de baan gaat begeven. Laat dus bij voorkeur niets aan het toeval over en kies voor een echt kwalitatief exemplaar waar je niet alleen op korte, maar zeker ook op lange(re) termijn genot van zal ondervinden. Neem overigens ook direct een kijkje bij de motorhandschoenen van RAD