Pompwagen aanschaffen? Lees onze handige tips en trucs

De pompwagen is een belangrijk gereedschap dat je in vrijwel iedere sector tegenkomt. Denk aan de magazijnmedewerker die pallets makkelijk moet kunnen verplaatsen, vrachtwagenchauffeurs die bij de klant moeten lossen en zelfs winkelpersoneel die schappen moet bevoorraden. Je komt ze echt overal tegen! Daarom kun je ook verschillende modellen kopen en wij snappen heel goed dat het uitzoeken van de juiste palletwagen een uitdaging kan zijn. Daarom geven we in onze blog handige tips en trucs voor wanneer je een pallettruck wilt kopen.

Waar moet je rekening mee houden?

Laten we eerst even opsommen waar je rekening mee moet houden als je een pompwagen nodig hebt;

  • Het materiaal waar de pompwagen van is gemaakt
  • Van welke materialen zijn de wielen gemaakt
  • Wat is het draagvermogen van een palletwagen

Kies voor een pompwagen van RVS

Je kunt het beste kiezen voor een pompwagen van RVS en dat heeft een reden. RVS is duurzaam en corrosiebestendig. Deze palletwagens komen dus uitstekend tot hun recht als je zowel binnen als buiten wilt gebruiken en ook in omgevingen waar strike hygiënevoorschriften geldt. Zelfs in vochtige omgevingen zou je deze modellen zonder problemen kunnen gebruiken. De keerzijde van de medaille is dat een palletwagen van RVS in de regel wel duurder is.

De wielen van een pompwagen

Daarnaast is ook het materiaal waar de wielen van de pompwagen zijn gemaakt van cruciaal belang, want voor iedere situatie heb je weer andere soort wielen nodig. Doorgaans kun je kiezen uit rubber, nylon en Polyurethaan. Geëgaliseerde gietvloeren kunnen beschadigen als je bijvoorbeeld kiest voor harde en ruwe wielen en dan zou bijvoorbeeld de palletwagen met rubberen wielen de beste keuze zijn. Terwijl je juist voor nylon wielen kiest als je in een omgeving met agressieve stoffen of een ruwe vloer werkt. Deze wielen zijn weer minder geschikt voor als je het gereedschap ook buiten wilt gebruiken. Dan heb je weer meer baat bij een pompwagen met wielen van Polyurethaan. 

Het draagvermogen

En dan nog het draagvermogen. Doorgaans kunnen pompwagens 1500 tot wel 3000 kilo dragen, maar hoe hoger het draagvermogen des te duurder de pompwagen wordt. Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat vervoerders eisen stellen aan hoe zwaar een pallet maximaal mag wegen. Om hier controle op te houden kun je het beste kiezen voor een model met een ingebouwde weegschaal. Dan weet je dat je altijd aan de richtlijnen voldoet en voorkom je torenhoge rekeningen. 

Verschillende soorten pompwagens

De ene pompwagen is de andere niet en er zijn uiteenlopende modellen verkrijgbaar. In de basis hebben ze allemaal dezelfde functie. Namelijk het eenvoudig vervoeren en verplaatsen van pallets en goederen. Toch merk je dat het niet zo makkelijk is om het beste model uit te zoeken. De truc is in ieder geval om niet naar de kosten te kijken. Je kunt beter iets meer geld uitgeven en met een geschikte pompwagen werken dan voor een goedkoper model kiezen waar je doorgaans weinig aan hebt. Of waar je binnen een afzienbare tijd afscheid van moet nemen wegens een defect.